lunes, 13 de mayo de 2013



La il·lustració i el neoclassicisme




1. Explica les característiques de la Il·lustració i del Neoclassicisme.

2. Què és el Calaix de sastre del baró de Maldà?

3. Què és la Rondalla de rondalles de Lluís Galiana?

4. Per què durant el segle XVIII Menorca va ser l’únic indret del nostre territori lingüístic on el català continua sent oficial?


5. Dins del teatre, destaca la tragèdia Lucrècia de Joan Ramis. Explica l’argument d’aquesta tragèdia i les seues característiques.

6. De la producció literària de Joan Ramis, esmenta altres de les seues obres.





1. Explica les característiques de la Il·lustració i del Neoclassicisme.


Els principals postulats de la il·lustració van ser l'atac contra el criteri d'autoritat, l'especulació i qualsevol dogmatisme i rutina, amb vista de assolir una nova societat més justa bastida sobre normes naturals i viable per obra del progressos científics i tècnics. 

Quan anava evolucionant, no deixà de contradir-se.

El neoclassicisme es un moviment estètic europeu del Set-cents, deriva de l'academisme classicista cortesà que imperava a Fraça al darrer terç del segle XVII, resultant de l'acció de l'absolutisme en el camp cultural i del racionalisme hedonista de la nova burgesia. Féu evolucionar el moviment de l'aparatós classicisme i estrictament reglamentat cap a un ornamentalisme.
Esdevingué en el vehicle d'una cultura burgesa racionalista i rigorista, d'ideològicament oposada a l'antic règim i els seus valors, pero això  la crítica tendeix a reservar el concepte de neoclassicisme a la literatura d'inspiració clàssica produïda en el marc de les idees il·luministes o il·lustrades.


2. Què és el Calaix de sastre del baró de Maldà?


És un diari que va escriure Rafael de Amat, des de 1769 fins a la mart el 1819. Volia captar tot el que succeïa i donar la noticia. Va fer setanta-un volums manuscrits conservats, on coexisteicen gèneres literaris distints, redactat en un llenguatge popular.


3. Què és la Rondalla de rondalles de Lluís Galiana?


Obra de caràcter summament popular, que aplega, literàriament, una gran quantitat de vocables i frases fetes del País Valencià.


4. Per què durant el segle XVIII Menorca va ser l’únic indret del nostre territori lingüístic on el català continua sent oficial?



Perquè els anglesos i mes tard els francesos no van prohibir el català com a llengua oficial, com van fer els castellans. Els anglesos es van involucrar tant que van tindre quatre membres en la societat cultural de Maó (capital en aquest moment de l'illa) i fins i tot el governador Richard Kane parlava el català.




5. Dins del teatre, destaca la tragèdia Lucrècia de Joan Ramis. Explica l’argument

d’aquesta tragèdia i les seues característiques.




L'obra està inspirada en l'any 509 aC, Roma estava sota el jou d'un rei estranger: el tirà Tarquini el superb, que havia abolit la constitució i que abusava del poble. El fill del tirà viola Lucrècia, esposa del general Col.latí i ella se suïcida; Brut, tribú i company de Col.latí jura venjança davant el cadàver de Lucrecia



L'obra està dividida en 5 actes i és un drama de l'honor conjugal, i una la tragèdia en una ardida defensa de la llibertat. Lucrècia és una obra d'una estimable Firma literària. Els primers versos tinença perfecciona formal i majestat. Però también ja des del primer acte a els Personatges adquireixen Profunditat i matisació.



Joan Ramis intenta convertir aquesta llengua culta administrativa en una llengua literària, su esforç per evitar a els dialectalismes, substitueix de vegades formes genuïnes.


6. De la producció literària de Joan Ramis, esmenta altres de les seues obres.




Algunes de les altres obres destacables de Joan Ramis són:

Armida: Una obra neoclàssica, de caràcter amorós, que planteja un conflicte amorós relacionat amb el tema de la noblesa i l'enfrontament entre diferents classes socials.

Rosaura: És una obra que té un argument molt semblant al de Lucrècia, Rosaura vol Don Enric, un cavaller portuges. El rei de Portugal també la vol fins i tot que desconeix l'amor entre Rosaura i Enric. Enric li diu a Rosaura que es casi amb el rei però ella es nega i diu que li vol a el. El rei s'assabenta d'això i ha de decidir si matar la o deixar-la lliure malgrat que ella segueix enamorada de Enric i no cedirà a l'amor del rei preferint així l'amor a les riqueses i al poder.

No hay comentarios:

Publicar un comentario